Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Bogojavljenska pogača

Bogojavljenska pogača

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Bogojavljenska pogača
Fotografije: Vanya Georgieva
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
10
"Pozovite praznik u Vaš dom ovom raskošnom pogačom!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada (jedno žumance ostavljamo za premazivanje)
  • sveže mleko - 250 ml
  • kiselo mleko - 100 g
  • soda - 1 prstohvat
  • ulje - 50 ml
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • brašno - oko 1 kg do dobijanja srednje tvrdog testa
  • maslac
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivirajte kvasac u malo toplog mleka, šećera i brašna. Umutite jaje sa svežim i kiselim mlekom u koje ste sipali sodu i ulje. Prosejte brašno i dodajte umućena jaja sa mlekom i aktivirani kvasac.

Zamesite lepo glatko testo, koje ostavite da nadođe, pokriveno providnom folijom. Podelite testo na 4 jednaka dela i jednu lopticu veličine male jabuke. Od 3 dela napravite 3 jednake okrugle kore, od kojih 2 premažete maslacem, a treću ostavite čistu. Stavite kore jednu preko druge.

Sve kore razvucite još malo i rasecite na 8 trouglova. Svaki trougao umotajte sa debljeg kraja ka vrhu.Poređajte ih u nauljeni okrugli pleh ili tepsiju po obodu. Od preostalog dela testa, napravite glatku loptu i ostavite na stranu, a od najmanje lopte isecite trake i napravite pletenice.

Pletenicama ukrasite loptu u stavite u sredinu pleha.. Ostavite da pogača ponovo malo nadođe i zatim premažite umućenim žumancem, jednom kašikom mleka i kašičicom ulja. Posipajte susamom i pecite u zagrejanoj rerni na 160-170 stepeni oko 35-40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: