Način pripreme
Kvasac aktivirati u 100 ml toplog mleka sa šečerom i malo brašna. Jaja umutiti sa ostalim mlekom. Brašno prosejati i dodati mu sve sastojke.
Mesiti dok se ne dobije meko testo. Podeliti ga na pet delova i svaki razviti u list veličine pleha. / Ostaviti malo testa za oblikovanje srca./
Gotova pet lista, prethodno namazanih maslacem (osim poslednjeg) ređati jedan preko drugog. U sredini staviti čašu za centar i rezati na osam, a sredinu ostaviti nerezanu.
Jedan od listova rezati na tri trake i uplesti pletenicu. Drugom listu napraviti prorez u sredini, krajeve mu okrenuti jednom kroz prorez i uviti nadole.
Na ova dva načina oblikovati i ostale listove. Na kraju se dobija pletenica, list, pletenica, list... Kada pogača naraste, premazati je žumancem, mlekom i uljem. Posuti susamom i makom. Peći na 160 stepeni u zagrejanoj rerni.