Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača u šerpi sa semenima

Pogača u šerpi sa semenima

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Pogača u šerpi sa semenima
Fotografije: Dobrinka Petkova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Tajna je otkrivena – najukusnije pogače se prave u šerpi. Kuvari, jeste li zapisali?"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1, 2 kg
  • kvasac - 42 g
  • sveže mleko - 400 ml
  • kisela pavlaka - 200 g
  • ulje - 3 kašike
  • jaja - 3 komada
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašika
  • susam
  • makovo seme
  • maslac - 100 g
  • za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi promešajte kvasac sa šećerom i toplim mlekom. Ostavite 30 minuta da se aktivira. Prosejte brašno i so.

Dodajte umućena jaja, pavlaku i ulje. Dodajte kvasac i umesite meko testo. Ostavite da nadolazi 1 sat. Odvojite jednu malu lopticu od testa.

Ostatak testa podelite na 4 dela. Svaki deo razvaljajte oklagijom i stavite ih jedan preko drugog, mažući maslacem između (osim poslednje). Isecite ovo testo na 8 delova, s tim da sredinu ostavite neisečenu. Na svakom od delova napravite razrez po sredini.

Uzmite dva široka kraja i ubacite ih odozdo. Na taj način olikujte sve delove. Prebacite testo u nauljenu šerpu. Postavite u sredinu lopticu testa. Ostavite da nadođe.

Premažite umućenim jajetom sa malo ulja. Pospite semenima i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Izvadite iz rerne i prekrijte krpom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: