Praznična pogača Paunovo pero

17/03/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3976
"Kako se pravi ova strašna pita? Pročitajte recept i pogledajte galeriju - eto kako "
Priprema60 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno100 min.
Porcije10
  • Ukupno pregledano11 784
  • Pregledi tokom meseca20
  • Pregledi tokom desmice20
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada (1 žumance sačuvamo za premazivanje)
  • sveže mleko - 400 ml
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • ulje - 3 kašike
  • svež kvasac - 1 kocka
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašičica
  • maslac - 1 kašičica (za mazanje kora)
  • sir - 200 g
  • semenke od bundeve
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac stavite u posudu sa šećerom, promešajte i sipajte malo toplog mleka, pospite brašnom i ostavite da se aktivira.

Prosejte brašno i so, umutite jaja s mlekom i dodajte u brašno. Zamesite lepo glatko elastično testo, ostavite da nadođe na toplom, nakon toga podelite na dva dela, a da jedan deo bude dosta veći.

Njega razvijte u veliku koru, namažite maslacem i pospite izmrvljenim sirom, uvijte u rolat i ostavite sa strane.

Razvijte i manju loptu testa u duguljastu koru. Stavite rolat po sredini, sa strane nasecite koru na lente i upletite.

Namažite posudu za pečenje i stavite ispleteni rolat, kad ga zavijete na dole, između dva kraja stavite malu loptu testa, da se poveže. Ostavite pogaču da nadođe, nakon toga je namažite umućenim žumancetom sa malo mleka i ulja.

Pospite susamom i semenkama od bundeve. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar