Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Praznična pogača Paunovo pero

Praznična pogača Paunovo pero

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Praznična pogača Paunovo pero
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Kako se pravi ova strašna pita? Pročitajte recept i pogledajte galeriju - eto kako"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada (1 žumance sačuvamo za premazivanje)
  • sveže mleko - 400 ml
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • ulje - 3 kašike
  • svež kvasac - 1 kocka
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašičica
  • maslac - 1 kašičica (za mazanje kora)
  • sir - 200 g
  • semenke od bundeve
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac stavite u posudu sa šećerom, promešajte i sipajte malo toplog mleka, pospite brašnom i ostavite da se aktivira.

Prosejte brašno i so, umutite jaja s mlekom i dodajte u brašno. Zamesite lepo glatko elastično testo, ostavite da nadođe na toplom, nakon toga podelite na dva dela, a da jedan deo bude dosta veći.

Njega razvijte u veliku koru, namažite maslacem i pospite izmrvljenim sirom, uvijte u rolat i ostavite sa strane.

Razvijte i manju loptu testa u duguljastu koru. Stavite rolat po sredini, sa strane nasecite koru na lente i upletite.

Namažite posudu za pečenje i stavite ispleteni rolat, kad ga zavijete na dole, između dva kraja stavite malu loptu testa, da se poveže. Ostavite pogaču da nadođe, nakon toga je namažite umućenim žumancetom sa malo mleka i ulja.

Pospite susamom i semenkama od bundeve. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: