Torta Napoleonka

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Torta Napoleonka
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 5
20/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Prelepa torta. Vadite kutlače i počnite!"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 1 kg
  • brašno - 7 kašika
  • vanila - 2 kesice
  • jaja - 3 komada
  • maslac - 125 g
  • sveže mleko - 1 litar
  • šećer - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Uz pomoć dna kalupa za tortu na lisnatom testu iscrtajte 4 kruga i isecite 4 okrugle kore.

Svaki od krugova stavite na papir za pečenje, izbušite ih lagano viljuškom da se ne podignu previše i ubacite u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se ispeku do zlatne boje.

Ostatke testa sakupite i opecite i njih, kasnije ćete ih upotrebiti za dekoraciju. Ispečene kore ostavite da se ohlade. Napravite krem. U šerpu sipajte polovinu mleka sa šećerom i maslacem i stavite na vatru da provri.

Preostalo mleko, zajedno sa brašnom i umućenim jajima promešajte, dok ne dobijete glatku smesu. Kada mleko provri počnite da ulivate u njega smesu sa jajima u tankom mlazu i neprestano energično mešajte žicom. Kuvajte krem dok se potpuno ne zgusne.

Poređajte u okrugli kalup za tortu tako što na dno stavite jednu koru, pospete je kremom, poravnjajte i stavite drugu koru, pa krem i tako do kraja. Završite tortu kremom. Ostavite u frižider da se ohladi nekoliko sati.

Kada se krem ohladio i stegnuo, sklonite prsten sa kalupa, izmrvite ostatke testa koje ste ispekli i prekrijte tortu odozgo i sa strane.

Ukrasite po želji figuricama od karamela, koje možete napraviti tako što karamelizujete šećer i dok je još vruć kašikom pravite figure na papiru za pečenje. Ostavite da se ohladi i odlepite od papira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: