Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Laka pogača sa maslacem

Laka pogača sa maslacem

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Laka pogača sa maslacem
Fotografije: Sia Ribagina
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
7
"Tako je laka, da će se čak i oni koji do sada nisu mesili, oduševiti rezultatom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • kvasac - 20 g, svež
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • sirće - 1 kašičica
  • maslac - 125 g
  • sveže mleko - 280 ml
  • jaja - 2 komada
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rastopite maslac i ohladite ga. Umutite jaja, dodajte maslac i umutite u homogenu masu. Prosejte brašno, napravite u sredini udubljenje i u njega stavite so, sirće i smesu jaja i maslaca.

Ugrejte mleko, stavite šećer i rastvorite kvasac. Ostavite 15 minuta da se aktivira. Umesite testo, tako što dodajete kvasac lagano dok brašno ne primi celu količinu i dok se ne obrazuje glatko meko testo.

Ako je neophodno, dodajte još malo brašna. Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe.

Podelite gotovo testo na 7 jednakih delova, od svakog napravite loptu. Premažite okruglu tepsiju sa malo maslaca, poređajte loptice u nju, a između njkih ostavite malo rastojanja.

Pokrijte krpom i ostavite da nadolazi još 30 minuta dok testo malo ne poraste. Istopite maslac za premazivanje i malo ga prohladite. Umutite žumance i ovom smesom premažite pogaču.

Pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko sat dok ne dobijete zlatnu koricu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: