Način pripreme
Ugrejemo mleko i u njega dodajemo kvasac, šećer i 2-3 supene kašike brašna i pokrivamo krpom na 10 minuta, da se kvasac aktivira. Prosejemo brašno i napravimo udubljenje.
Kad kvasac bude gotov sipamo ga u brašno, dodajemo ostale sastojke (bez jednog žumanca, ono je za premazivanje) i zamesimo srednje meko testo.
Namažemo ga uljem i ostavljamo da nadođe dok se ne udvostruči. Rastopimo maslac i u njega dodajemo ulje.
Gotovo testo podelimo na tri dela. Prvi razvijemo u krug, veći od pleha, u kome ćemo peći. Namažemo ga smesom od maslaca i posipamo mrvljenim sirom.
Razvijemo sledeću i stavljamo je preko prve, ponovo namažemo maslacem i mrvljenim sirom. Tako radimo i sa poslednjim delom testa. U sredini prstom pravimo rupu i počinjemo da uvijamo unutra ka spolja.
Isečemo nožem i uvrćemo dva kraja u obrnutom smesu. Uvijamo i stavljamo u namazan pleh i namažemo preostalim maslacem. Ostavljamo da nadođe (može i u rerni na 50 stepeni).
Umutimo odvojeno žumance sa 1-2 supene kašike svežeg mleka i namažemo pogaču. Pečemo u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 50 minuta.