Način pripreme
Operite i nasecite tikvice na trake, poređajte ih u pleh, koji ste obložili papirom za pečenje. Prelijte ih maslinovim uljem, posolite i pecite na maksimalnoj temperaturi dok se ne zarumene. Ova količina je za 2 pleha.
Dok se tikvice peku, nasecite 100 g šunke, 3 šargarepe, 100 g mlevenog mesa, veliki čen belog luka i pola glavice crnog luka. Sve sipajte u tiganj i prodinstajte na maslinovom ulju poklopljeno.
Dodajte alevu papriku, biber i so. Dodajte 300 ml paradajz soka i 2 kašike paradajz pirea. Ostavite da se krčka, dok se ne zgusne i pospite mirođijom i peršunom.
U šerpu stavite 3 kašike pirinčanog brašna da se zapeče. Kada počne da žuti, dodajte 1 šolju svežeg mleka, so i maslac. Mešajte 5 minuta i onda narendajte kačkavalj. Mešajte dok se sos ne reducira i ne počne da stvara velike balone dok kuva. Sklonite i ovaj sos sa strane. Započnite sa sklapanjem ove pseudo lazanje.
U manjoj posudi u oliku terina na dnu stavite beli sos, preko njega stavite tikvice jednu pored druge, preko njih crveni sos, posle ponovo beli sos, tikvice, crveni sos. Završite belim sosom i odozgo narendajte kačkavalj.
Stavite u rernu i sačekajte da kačkavalj dobije zlatnu boju.
Važno! U oba sosa ne treba da ima viška tečnosti, jer će se prilikom pečenja i kasnije prilkom služenja lazanja raspasti. Ostavite oba sosa da se zgusno veoma dobro. Prijatno.