Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Svadbena rol pogača

Svadbena rol pogača

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Svadbena rol pogača
Fotografije: Vanya Georgieva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Sa takvom ukusnom pogačom srećan porodičan život mlade porodice je zagarantovan"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 360 ml
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • ulje - 3 kašike
  • šećer - 1 kašike
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - pola kocke
  • brašno - 1 kg
  • za mazanje kora
  • maslac - 1 kašičica
  • za mazanje pogače
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 2 kašike
  • ulje - 1 kašika
  • semenke
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejemo mleko i s polovinom aktiviramo kvasac s malo šećera i brašna. Prosejemo brašno 2-3 puta da bi pogača više rasla.

Zamesimo s ostalim sastojcima testo srednje tvrdoće, koje ostavimo da naraste. Kada je gotovo, delimo ga na dva dela - jedan malo veći.

Od većeg dela razvijamo veliku koru koju mažemo maslacem i uvijamo u rolat, vodeći računa da kraj ostane dole. Sečemo na rolnice po dijagonali. Od drugog dela ponovo razvijemo koru, mažemo maslacem i uvijamo u rolat - njega režemo na male trouglove.

Od tih trouglova i rolnica ređamo po krajevima posude za pečenje i posle unutra. Centar formiramo sa delovima nepravilnijeg oblika. Ostavimo pogaču da naraste i za to vreme zamesimo veoma malo testa za dekoraciju, od koga napravimo dva prstena i jedan cvet.

Mažemo pogaču umućenim jajetom, mlekom i uljem i stavljamo prstenove i cvet i posipamo semenkama. Pečemo u zagrejanoj rerni oko 35 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: