Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Janija»Kokošji paprikaš sa graškom i šargarepom

Kokošji paprikaš sa graškom i šargarepom

ZoriZori
Guru
8932865k
Kokošji paprikaš sa graškom i šargarepom
Fotografije: Zori
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Možete da ga napravite i sa piletom, i sa batacima, ali s domaćom kokoškom je prava klasika. Nek vam je slatko!"

Potrebni sastojci

  • kokoška - 1, 3 kg (zanrznuta)
  • šargarepa - 3 komada
  • luk - 2 glavice
  • celer - 3 struka
  • grašak - 800 g (zamrznut bebi grašak)
  • aleva paprika - 1 kašika
  • so - po ukusu
  • ulje - 4 kašike
  • biber - pola kašičice
  • korijander - pola kašičice semena
  • piment - 5 - 6 zrna
  • peršun - vezica
  • ljuta paprika - 2 komada (sušena)
  • voda - 2 litra
* merne jedinice

Način pripreme

Ostavite kokošku nekoliko sati da se odmrzne na sobnoj temperaturi.

Opranu i očišćenu već odmrznutu kokošku isecite na porcije i kuvajte u oko 2 litra vode u loncu, dok ne omekša meso. Vreme kuvanja mesa je spram težine kokoške i posude u kojoj je kuvate. Najbrže je u ekspres loncu.

U dubokom tiganju zagrejemo ulje i zapržimo iseckan na sitno crni luk, iseckane strukove celera i dinstamo 5 minuta pod poklopcem. Dodamo oljuštene i iseckane na kockice šargarepe i dinstamo još pet minuta. Povrću dodamo zamrznuti grašak, dobro promešamo i ponovo poklopimo poklopcem.

Nakon otprilike deset minuta dodamo alevu papriku, biber, seme korijandera i piment. Sipamo sadržaj tiganja u lonac s kuvanom kokoškom i ostavimo da se krčka na slaboj ringli još 20 minuta.

Kada je paprikaš gotov, posolimo po ukusu i pospemo peršunom naseckanim na sitno i prahom ljute paprike.

Jelo se servira vruće i ide idealno uz dobro ohlađenu čašu belog vina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: