Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Kopišmide - laka makedonska penjurlija

Kopišmide - laka makedonska penjurlija

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Kopišmide - laka makedonska penjurlija
Fotografije: Maria Simova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
12
"Znate kako je - čim je makedonsko, ukusno je. Probajte sada ovu jedinstvenu makedonsku penjurliju"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 130 ml
  • voda - 300 ml, topla
  • so - 2 kašičice
  • šećer - 1 kašičica
  • kvasac - 42 g, svež
  • još
  • sir - 300 g, za nadev
  • maslac - 80 g, meki
  • svinjska mast - 80 g, meka
  • jaja - 1 komad, za premazivanje
  • susam - 10 g
* merne jedinice

Način pripreme

U delu tople vode rastvorite kvasac i šećer, dodajte 2 kašike brašna i promešajte. Ostavite na toplom da se kvasac aktivira. U veliku posudu prosejte brašno, dodajte so i promešajte. Dodajte jaja umućena viljuškom, ulje i aktivirani kvasac, umesite meko testo, umotajte folijom i ostavite na toplom oko 30 minuta da naraste.

Naraslo testo podelite na 3 jednaka dela. Svaki deo podelite na 5 lopti, t.j. na 3 mesta po 5 lopti, pokrijte ih krpom i ostavite da odmore 5 minuta.

Za to vreme u posudu izmrvite sir, a u drugoj posudi umešajte maslac i svinjsku mast.

Uzmite jednu od lopti i razvucite je u koru veličine tanjira, premažite je masnoćom, prekrijte drugom korom, premažite i njega i na taj način obradite svih 5 loptica, ali poslednju nemojte mazati.

Razvucite ovih 5 kora zajedno u veću koru, prečnika oko 32 cm (na veličinu tepsije), stavite koru u nauljenu tepsiju, premažite koru masnoćom i pospite polovinom izmrvljenog sira.

Na isti način obradite i preostalih 10 lopti. Dlanovima dobro pritisnite penjurliju odozgo i premažite je preostalom masnoćom. Nasecite penjurliju na kvadrate, pravougaonike ili romboide, po vašoj želji. Premažite umućenim jajem i pospite susamom.

Ostavite na toplom mestu da naraste oko 30 minuta i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni prvih 10 minuta, a zatim na 180 stepeni dok ne bude gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: