Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Usukana pogača sa sirom i maslacem

Usukana pogača sa sirom i maslacem

Evtini RetseptiEvtini Retsepti
Pomoćnik kuvara
9732454
Usukana pogača sa sirom i maslacem
Fotografije: Evtini Retsepti
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
5
"Nemojte zaboraviti da uvijete testo, inače pogača neće biti ukusna"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 komad (suv 7g)
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 supena kašika
  • brašno 1 kg
  • ulje - 5 supene kašike
  • sirće - 1 supena kašika
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • jaja - 1 komad
  • sir - 150 g
  • maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite suvi kvasac u 400 ml tople vode sa 1 kašičicom šećera i nekoliko kašika brašna. Kada nadođe, sipa se u posudu sa 2 šolje brašna, 1 jajetom, solju, 2 supene kašike kiselog mleka, 1 supenom kašikom sirćeta i 5 supenih kašika ulja.

Promeša se i postepeno dodaje brašno. Upije oko 1 kilogram, dok se ne dobije meko testo, koje se ne lepi. Ostavljamo da nadođe. Testo se oblikuje u duge fitilje, koji se dela na 3 dela.

Razvuku se na pravougaonik. Prvo se namaže maslacem i pospe sirom, prekrije se drugom i ponovo namaže maslacem i pospe sirom. Treća se stavlja na vrh i namaže samo maslacem.

Ovaj pravougaonik se podeli na 4 trakice po dužini. Posle se svaka podeli na 2 i ostavljase sasvim malo neisečeno odozgo (oko 1 cm da se pletenica ne razvije). Uviju se i ispletu pletenice.

Tako se uradi i sa preostale 3 trake. Sve se poređa u pleh i peče na temperaturi od 180 stepeni, dok ne porumni. Kad se izvadi pospe se vodom i prekrije čistom krpom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: