Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Ruža pogača sa susamom i makom

Ruža pogača sa susamom i makom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Ruža pogača sa susamom i makom4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Majstorija domaćice se poznaje po pravljenju pogača - neka je jedna, ali da je ruža"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 - 700 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike (pune)
  • kvasac - 1/2 kockice
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 100 ml
  • maslac - 50 g
  • sir - 200 g
  • jaja - 1 komad
  • susam
  • seme maka
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejemo mleko i u njemu rastopimo kvasac, šećer i 2-3 supene kašike brašna. U prosejanom brašnu pravimo udubljenje i sipamo kvasac, kiselo mleko, so i ulje.

Zamesimo meko testo, namažemo sa malo ulja i ostavljamo da nadođe.

Izmrvimo sir i u njega dodajemo belance. Žumance ostavljamo za premazivanje pogače. Testo delimo na 18 jednakih delova. Svaki deo razvlačimo rukama i u sredinu stavljamo sir i malo maslaca.

Presavijemo i pritiskamo viljuškom. Tako se dobijaju listovi ruže. Ređamo u namazan pleh i ponovo ostavljamo da nadođe.

Kad nadođe, namažemo umućenim žumancem i posipamo semenkama. Pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom, oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: