Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Sunđerasta pita

Sunđerasta pita

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Sunđerasta pita
Fotografije: Albena Asenova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Pita koju ćete pamtiti do kraja života!"

Potrebni sastojci

  • gotove kore za pitu - 500 g, tanke
  • maslac - 125 g
  • ulje - 3/4 šolje, suncokretovo
  • sveže mleko - 250 ml
  • kiselo mleko - oko 500 g
  • kisela voda - 330 ml
  • jaja - 5 komada
  • sir - 250 - 300 g
* merne jedinice

Način pripreme

Maslac rastopite i promešajte sa suncokretovim uljem.

Umutite jaja u velikoj posudi, dodajte kiselo mleko, sveže mleko i kiselu vodu. Dobro promešajte i dodajte izmrvljeni sir. Dobićete relativno retki nadev.

Obilno premažite smesom ulja i maslaca odgovarajući pleh za pečenje. Stavite celu koru na dno, a ako ima potrebe otkinite krajeve kore, koje kasnije stavite kod ređanja pite. Svaki list stavljajte i pospite sa malo ulja i nadeva.

Prelijte gotovu pitu preostalim nadevom i ostavite je da odstoji 10-15 minuta.

Stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu na oko 180 stepeni i pecite otprilike 40-45 minuta - dok ne naraste i ne dobije prijatnu zlatnu boju.

Ispečenu pitu prekrijte krpom oko 10-15 minuta. Poslužite je nasečenu na komade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: