Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Babino slatko od šumskih jagoda

Babino slatko od šumskih jagoda

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Babino slatko od šumskih jagoda
Fotografije: Sevdalina Irikova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
7
"Recept za ovo neverovatno slatko prenosi se sa babe na unuku, a mi smo rešili da podelimo sa vama ovo remek delo kulinarstva"

Potrebni sastojci

  • šumske jagode - 500 g
  • jagode - 500 g
  • želirani šećer - 500 g
  • limontus - 4 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Nema ničeg lepšeg od prijatne šetnje i pune korpe mirisnihšumskih jagoda. Za ovo slatko možete dodati i domaće jagode.

Očistite i operite jagode pažljivo, da ne oštetite plodove. Domaće jagode, koje su krupnije, nasecite na komade. Jagode pospite šećerom u odgovarajućoj posudi (najbolje staklena) i stavite ih u frižider na 24 sata.

Na ovaj način jagode će pustiti mirisne sokove i nema potrebe da dodajete vodu. Kako je govorila baka, za ukusne stvari, pored volje, potrebno je strpljenje.

Nakon što su jagode prestojale, pažljivo izvadite plodove rešetkastom kašikom. Sirup, koji je ostao sipajte u emajliranu posudu. Smesu ugrejte na slaboj vatri i mešajte stalno drvenom kašikom.

Nemojte skidati penu. S vremena na vreme je lagano izlupajte rešetkastom kašikom. Ovaj trik je takođe iz starih teftera sa receptima.

Kuvajte oko 20 minuta, a nakon toga sklonite posudu sa vatre i ostavite da se prohladi. Kada je prohlađeno, dodajte jagode, pažljivo promešajte i ponovo ugrejte sve na slaboj vatri. Slatko kuvajte do željene gustine. Proveravajte gustinu kašikom, dok ne počne da pravi put u sirupu.

10 minuta pre nego što skinete posudu, dodajte limontus.

Aromatično slatko sipajte u suve tople tegle i okenite poklopcem na dole. Pokrijte sve krpom, kako bi se postepeno ohladile.

Količina šećera u ovom receptu zavisi od toga koliko su jagode slatke. Procenite sami i odredite količinu šećera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: