Jednostavna pogača

VeselinaVeselina
Početnik
64
Jednostavna pogača
Fotografije: Veselina
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Od bake smo naučili - nije toliko važno da pogača bude lepa - važno je da je ukusna, a ova se pojede u sekundi"

Potrebni sastojci

  • brašno - 2 kg
  • jaja - 2 kmada
  • kvasac - 1 komad, kockica
  • kiselo mleko - 500 ml
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • sir - 500 g, kravlji
  • ulje - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

1. U posudu stavljate kockicu kvasca sa 4 supene kašike mlake vode, prstohvat soli, šećer i brašno. Ostavite posudu na toplom, dok kvasac ne naraste.

2. U koficu kiselog mleka dodajte sodu bikarbonu i pormešajte.

3. U većoj posudi razbijte jedno jaje, mutite ga dok ne dobijete penu, u njega dodajte kiselo mleko, dobro promešajte. Nakon toga počnite da dodajete brašno malo po malo, dok se ne dobije gusta smesa.

U nju dodajte aktivirani kvasac. U već gotovu smesu počinete da dodajete brašno. Kad se dobije testo, dolaži vreme za mešenje (meni lično je lakše da mesim u plehu). Namažite ruke i posudu u kojoj ćete mesiti uljem, da se testo ne lepi.

Mesite oko 20 minuta. Nakon toga ostavite testo 10 minuta da nadođe (pažite da ne nadođe previše). Premesite ga 5/10 minuta i razvucitepo dužini i podelite na 6 loptica. Svakiu ponovo razvucite na duge ivice, izmrvite malo sira i uvijte.

U namazan pleh stavite već uvijeno testo u obliku puža, umutiute drugo jaje i premažite pogaču odozgo. Nakon toga stavite u rernu na 200 stepeni sa ventilatorom i nakon 40 minuta je gotova za serviranje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: