Način pripreme
Rastvorite kvasac zajedno sa šećerom u blago zagrejanoj vodi. Prekrijte posudu krpom i ostavite na 10 minuta da se kvasac aktivira.
Prosejte brašno i dodajte so. Promešajte i napravite rupu u sredini brašna.
Dodajte sve sastojke za testo, osim maslaca. Umesite meko testo. Odmah ga razdelite na 4 jednaka dela. Obrazujte loptice i prekrijte ih pamučnom krpom, ostavite na 10-15 minuta, koliko je potrebno da se testo otpusti.
Rastopite maslac i ostavite ga da se malo ohladi.
Na nabrašnjenu radnu površinu razvijte svaku od loptica da se dobiju tanke kore, debljine oko 0, 5 cm. Premažite ih maslacem i stavite jednu na drugu. Poslednju samo razvijte. Ostavite na 5 minuta i nakon toga ponovo ih sve zajedno razvijte. Oštrim nožem rasecite na trake širine 3 cm. Nakon toga poprečno rasecite da se dobiju kvadrati.
Malu tepsiju premažite maslacem. Možete koristiti kako okruglu, tako i pravougaonu tepsiju, pa čak i kalup za kolač.
Nasečene kvadrate poređajte u dva ili tri reda, ostavljajući mesta između njih. Nemojte se truditi da budu pravilno poređani. Ostavite pogaču oko 20-30 minuta na toplom da naraste, prekrijte je streč folijom.
Kad je udvostručila svoj obim, pažljivo silikonskom četkicom je premažite ostalim mlekom.
Pospite semenkama po izboru i stavite da se peče 15 minuta u zagrejanoj rerni s ventilatorom na 160 stepeni. Nakon toga pojačajte temperaturu na 180 stepeni i pecite još 15 minuta da se dobije prijatna boja.
Veoma ukusna pogača s maslacem, mekane unutrašnjosti i hrskave korice. Ne kolebajte se da pripremite ovu jednostavnu sečenu pogaču s maslacem za svoje omiljene ljude!