Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Zapečena Jela»Veoma ukusno zapečeno jelo sa tikvicama

Veoma ukusno zapečeno jelo sa tikvicama

DaniDani
Početnik
1852610
Veoma ukusno zapečeno jelo sa tikvicama
Fotografije: Dani
1 / 6
20/06/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Sve je jasno - neverovatno ukusno zapečeno jelo. Izvolite."

Potrebni sastojci

  • tikvice - 2 komada /500 - 550 g/
  • kačkavalj - 120 gr
  • vurda - 120 gr (sitan sir)
  • mladi luk - 1 veza ili 1 glavica crnog luka
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • mirođija - 1/2 veze
  • origano - 1/2 kašičice
  • korijander - 1/2 kašičice
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • jaja - 3 komada, ako su mala - 4 komada
  • kisela pavlaka - 3 - 4 kašike ili gusto kiselo mleko
  • brašno - 1 šolja / 140 g /
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema za osnovnu smesu: Tikvice operite, odsecite im drške i narendajte ih na krupno u posudi. Ako nisu mlade i sveže, prethodno ih oljuštite. U tikvice dodajte kačkavalj, takođe krupno narendan i vurdu (ili sitan sir), koju ste promešali kašikom.

Dodajte mladi luk, nasečen na sitno (ako koristite crni luk, narendajte ga), narendan beli luk, sitno iseckanu mirođiju i ostale začine. Sve dobro promešajte.

Jaja umutite veoma dobro sa malo soli i onda im dodajte pavlaku, promešajte dok se smesa ne ujednači i onda sve zajedno dodajte u smesu sa tikvicama, pa promešajte.

Dodajte maslinovo ulje i ponovo promešajte, da smesa primi ulje. Brašno promešajte sa praškom za pecivo, prosejte ga preko smese i zatim sve dobro promešajte da se ujednači.

Pleh dimenzija 21x21 cm obložite papirom za pečenje ili nauljite.

Sipajte smesu u pleh, izravnajte je i pecite u zagrejanoj rerni do 180 stepeni oko 40-45 minuta, dok se ne formira lepa zapečena korica.

Izvadite iz rerne, lagano prohladite pre sečenja i poslužite uz kiselo mleko, jogurt i salatu po vašem ukusu. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: