Novogodišnja pogača

17/08/2017
"Hajde da dočekamo Novu godinu sa željama za zdravlje, više sreće i meraklijsku novogodišnju pogaču "
Priprema40 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno80 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 930
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 350 ml
  • voda - 100 ml, topla
  • kvasac - 1 paket, suvi
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada, bez jednog žumanca
  • ulje - 3 supene kašike
  • maslac - kravlji, za premazivanje
  • sir - 200 g, mrvljeni
  • brašno - 700 g
* merne jedinice

Način pripreme

U brašnu pomešamo suvi kvasac, so, šećer i ulje. Dodajemo sveže mleko, vodu i umućena jaja.

Zamesimo srednje meko testo i ostavljamo 40 minuta da nadođe.

Podelimo na dva dela i svaki razvijamo na pravougaonik, koji se maže uljem i posipa sirom.

Tako pripremljene kore uvijte u rolat.

U namazan pleh, obložen papirom za pečenje, poređajte isečene krajeve.

Isecite na trougao preostale, poređajte ih po ivicama pleha, treba da bude sa vrhom napolju, a sledeće sa vrhom ka unutra.

Umutite jedno žumance sa malo ulja i premažite pogaču. Stavite je da se peče u prethodno ugrejanu rernu na 170 stepeni 40 minuta - dok ne dobije zlatnu koricu.

Izvadite je, namažite kravljim maslacem i pokrijte krpom da omekša.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar