Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača sa sodom»Pogača sa sodom bikarbonom - veoma uspešna

Pogača sa sodom bikarbonom - veoma uspešna

DaniDani
Početnik
18626
Pogača sa sodom bikarbonom - veoma uspešna
Fotografije: Maria Bojilova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
8
"Postoje pogače sa sodom bikrabonom i uspešne pogače sa sodom bikarbonom, mi biramo da bude uspešna"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • ulje - 6 supenih kašika
  • kiselo mleko - 1 kofica (400g)
  • soda bikarbona - 1 kašičica, ravna
  • brašno - 650 g
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • so - 1 kašičica, puna
  • šećer - 1 kašičica, ravna
  • maslac - 1 supena kašika, kravlji
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi presevamo brašno sa praškom za pecivo, dodaje se so, šećer i sastojci se promešaju.

U drugoj posudi se umuti jaje. Odvoji se malo za premazivanje pogače. U preostalo jaje se dodju 4 supene kašike ulje i meša se dok se ne dobije homogena smesa. U posudu sa jajetom i uljem se sipa kiselo mleko i soda.

Nakd se soda rastvori, svi mokri sastojci se mešaju dok se ne dobije homogena glatka smesa. Dodaje se polovina smese od brašna i meša energično dok ne upije. Nakon toga se postepeno dodaje po malo brašna, dok ne postane toliko gusto da je mešanje kašikom nemoguće.

Sipa se na radnu površinu i meša rukama, dok se ne potroši cela predviđena količina brašna. Ako testo postane mnogo lepljivo, nema veze, brašno je različito, prosto treba da dodate još malo brašna.

Testo se stavlja u posudu, pokriva i ostavlja na 20 minuta da odstoji. Pleh prečnika 26-28 cm, se namaže sa dve supene kašike ulja.

Testo se stavlja u pleh, oblikuje se pogača ravnomernim pritiskanjem, namaže se odvojenim jajetom i peče na 170 stepeni dok ne bude gotova - oko 30 minuta.

Vrela pogača se maže kravljim maslacem i pokriva krpom da se ohladi, oko 30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: