Način pripreme
U posudi presevamo brašno sa praškom za pecivo, dodaje se so, šećer i sastojci se promešaju.
U drugoj posudi se umuti jaje. Odvoji se malo za premazivanje pogače. U preostalo jaje se dodju 4 supene kašike ulje i meša se dok se ne dobije homogena smesa. U posudu sa jajetom i uljem se sipa kiselo mleko i soda.
Nakd se soda rastvori, svi mokri sastojci se mešaju dok se ne dobije homogena glatka smesa. Dodaje se polovina smese od brašna i meša energično dok ne upije. Nakon toga se postepeno dodaje po malo brašna, dok ne postane toliko gusto da je mešanje kašikom nemoguće.
Sipa se na radnu površinu i meša rukama, dok se ne potroši cela predviđena količina brašna. Ako testo postane mnogo lepljivo, nema veze, brašno je različito, prosto treba da dodate još malo brašna.
Testo se stavlja u posudu, pokriva i ostavlja na 20 minuta da odstoji. Pleh prečnika 26-28 cm, se namaže sa dve supene kašike ulja.
Testo se stavlja u pleh, oblikuje se pogača ravnomernim pritiskanjem, namaže se odvojenim jajetom i peče na 170 stepeni dok ne bude gotova - oko 30 minuta.
Vrela pogača se maže kravljim maslacem i pokriva krpom da se ohladi, oko 30 minuta.