Način pripreme
Rerna - 180 stepeni, duboka nauljena posuda.
U šerpu sipajte sveže mleko, so, pavlaku i presovani beli luk. Ostavite na umerenoj vatri da provri. U međuvremenu oljuštite krompir i nasecite ga na tanke listiće kao za čips.
Krompir dodajte u mleko i pavlaku, pažljivo promešajte i ostavite da se kuva tačno 8 minuta. Odmah skinite sa vatre i rešetkastom kašikom izvadite krompir, pa ga poređajte u dublju posudu za pečenje.
Prelijte krompir sosom. Krompir možete rasporediti i viljuškom, ali pažljivo, da se krompir ne raspadne. Pospite sve narendanim sirom.
Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta ili do lepe boje.
Napomena: Ovaj francuski gratin možete poslužiti kao prilog uz glavno jelo, ali ga možete služiti i samostalno.
Uz gratin, po želji, možete dodati i prethodno isprženu slaninu, mladi luk i drugo.
Posuda u kojoj pečete gratin, treba da bude dublja, jer kod pečenja mleko i pavlaka jako kipe i postoji mogućnost da izađu iz posude.