Način pripreme
Dunje se operu i pomoću četke se otkloni mahovina sa kore. Odstrani im se sredina i stave se u hladnu vodu da ne bi potamnele.
Orasi se iseckaju nožem na krupne parčiće. Suvo grožđe se opere i osuši. U posudi se pomešaju orasi, med, suvo grožđe, cimet, sok od limuna i narendana kora. Dobijenom smesom se pune dunje, a na svako dno se stavi i malo parčence kore od limuna, da bi se dno zatvorilo. Stavljaju se u posudu za pečenje postavljenu aluminijumskom folijom i pokrivaju se opet aluminijumskom folijom.
Peče se na 180 stepeni oko 40-45 minuta, sa ventilatorom, a 10 minuta pre nego što budu gotove, aluminijumska folija odozgo sklanja da malo i porumene. Ohlade se i posipaju šećerom u prahu.
Napomena: Dunje se čiste od sredine veoma teško, ali ću staviti fotografiju jednog osnovnog uređaja s kojim čistim i sredinu jabuka ili drugog voća, da bude jasnije, mislim da svi raspolažete s jednim takvim, ali se naoružajte i sa veoma oštrim nožićem.
Dobro je da otvor bude širi da može da se stavi više nadeva. Med koji je naznačen u receptu, kao zaslađivač meni je dovoljan, volim da osetim i njihovu kiselinu, ali ako neko voli slađe može da prelije i odozgo sa po 1 kašičicom meda ili više.