Način pripreme
Ovu pogaču znam od svoje bake i uvek je pripremamo za Božićne praznike.
Kvasac rastvaramo u malo tople vode i dodajemo šećer. Ostavljamo sa strane da se aktivira. Pravimo udubljenje u brašnu i stavljamo sve sastojke, smesu sa kvascem i zamesimo srednje meko i elastično testo.
Testo se ostavlja da nadođe 30-40 minuta. Nakon toga se razvlači preko brašnom posute radne površine, dok se ne dobije 1.5-2 cm debljine.
Pripremite nadev tako što odvojite jedno žumance, a preostala jaja pomešate zajedno sa mrvljenim sirom. Pripremljen nadev se rasporedi preko lista i on se uvija u stegnat rolat.
Isecite ga na pužiće, koji se dobro poređaju u namazan pleh. Ostavite malo rastojanje između komada. Od preostalih pužića se pravi jedan veliku puž, koji će biti centar naše pogače.
Ostavite je da nadođe još 20 ili 30 minuta. Odozgo je premažite odvojenim žumancem i pecite u prethodno umereno ugrejanoj rerni.