Način pripreme
1. Odmah nakon što kupite školjke ih potopite u hladnu vodu, očistite i sknite dlačice na školjkama.
2. Stavite školjke u veliku šerpu sa posoljenom vodom i čašom belog vina + lovorovi listovi.
3. Kuvajte oko 12-13 minuta.
4. Dobro prodrmajte, da se otvore sve školjke i skinite sa vatre.
5. Ocedite školjke i sačuvajte pola šolje bujona.
6. U tiganj stavite maslac sa sitno iseckanim belim lukom, prstohvatom aleve paprike i topljeni sir, isečen na komade.
7. Lagano promešajte i sačekajte da počne da krčka i da se sir rastopi.
8. Stavte pavlaku, koja je prethodno u posudi pomešana sa prstohvatom aleve paprike.
9. Dodajte i bujon iz školjki i sve promešajte.
10. Dodajte školjke i pokrijte poklopcem 15 minuta.
11. Servitajte sa sitno iseckanim peršunom.
Napomena: Ako su školjke sa farme ili nekog ribara, procedite bujon da ne bi bilo peska u njemu, Polomljene i one koje se nisu otvorile bacite.