Način pripreme
Očistimo luk i isečemo ga na sitno. Šargarepu i krompir oljuštimo i isečemo na kocke. Pečurke isečemo na kriške ili na sitno.
Cveklu i tikvicu ljuštimo i rendamo na krupno rende. U maslinovo ulje ili ulje (2-3 kašike) stavljamo luk i šargarepu. Nalivamo vodu i dinstamo dok ne ostanu na masnoći.
Kada počnu da se zapržavaju dodajemo pečurke, krompir, cveklu i tikvicu. Posipamo biber, mešamo nekoliko puta i nalivamo toplom vodom (1 litar ili više).
Dodajemo bujon od pečuraka, lovorov list i čen belog luka. Kuvamo borš dok ne bude gotovo povrće. Kada je skuvano dodajemo paradajz pire razređen s malo vode.
Dodajemo i isečen sveži peršun i kuvamo boršč još minut il dva. Možemo da dolijemo i još vode ako je neophodno.
Izvadimo lovorove listove iz boršča. Serviramo borš posut s još isečenog svežeg peršuna i kašikom kisele pavlake. Boršč je ukusan kako topao tako i ohlađen.