Način pripreme
Povrće operite, očistite i krupno isecite, stavite u duboku posudu i prelijte marinadom, koja se dobija mešanjem navedenih sastojka i začina.
Marinada se ne kuva u toj fazi. Posuda se stavlja na hladno mesto, da odstoji 24 sata i s vremena na vreme se promeša.
Nakon toga povrće ocedite i poređajte u pripremljene tegle. Marinada treba da proključa, zatim je sklonite sa vatre i kada se ohladi, prelijte povrće u teglama.
Pre toga, u svaku teglu se prethodno i posebno sa malo ohlađene marinade rastvorite po 3 aspirina. Ova količina se odnosi za male tegle.
Turšija se ne kuva, već se stavlja na hladno mesto, a zimi se služi sa rakijom ili po vašoj želji.
Napomena: Ako mislite da ima previše sastojaka /10 kg sastojaka/, lako možete napraviti turšiju i sa manjom količinom i drugim sastojcima, a odnos ćete računati tako da za 1 kg iseckanog povrća ide 200 ml vode, 100 ml sirćeta, 30 g soli, 50 g šećera, kašičica ulja.
Komentari