Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Carska turšija»Caska turšija Original

Caska turšija Original

Teodora  Ivanova KamenovaTeodora Ivanova Kamenova
Pomoćnik kuvara
248418
Caska turšija Original4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Ukupno
120 min.
"Svaka domaćica treba da stavi u špajz po nekoliko tegli sa turšijom, da se nađe za zimu"

Potrebni sastojci

  • crvene paprike - 1 kg
  • zelene paprike - 1 kg
  • crvene paradajz - paprike - 1 kg
  • šargarepa - 1 kg
  • zeleni paradajz - 1 kg
  • karfoil - 1 kg
  • kupus - 3 kg
  • celer - 1 komad, koren, stabiljka i listovi
  • za marinadu
  • ulje - 50 ml voda - 2 l
  • sirće - 1 l
  • so - 300 g
  • šećer - 500 g
  • lovorov list - 3 - 4 istinjena lista
  • biber - 1 kašičica, u zrnu
* merne jedinice

Način pripreme

Povrće operite, očistite i krupno isecite, stavite u duboku posudu i prelijte marinadom, koja se dobija mešanjem navedenih sastojka i začina.

Marinada se ne kuva u toj fazi. Posuda se stavlja na hladno mesto, da odstoji 24 sata i s vremena na vreme se promeša.

Nakon toga povrće ocedite i poređajte u pripremljene tegle. Marinada treba da proključa, zatim je sklonite sa vatre i kada se ohladi, prelijte povrće u teglama.

Pre toga, u svaku teglu se prethodno i posebno sa malo ohlađene marinade rastvorite po 3 aspirina. Ova količina se odnosi za male tegle.

Turšija se ne kuva, već se stavlja na hladno mesto, a zimi se služi sa rakijom ili po vašoj želji.

Napomena: Ako mislite da ima previše sastojaka /10 kg sastojaka/, lako možete napraviti turšiju i sa manjom količinom i drugim sastojcima, a odnos ćete računati tako da za 1 kg iseckanog povrća ide 200 ml vode, 100 ml sirćeta, 30 g soli, 50 g šećera, kašičica ulja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Hitka Ganic
Hitka Ganic
Često se u recepte stavljaju aspirini, nije mi jasno koji
20.09.2017 16:35
1