Savršeni Tabule

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj74223
22/09/2017
"Jedna od najboljih salata ikada izmišljena - zdrava, ukusna i stvara raspoloženje "
Priprema15 min.
Ukupno15 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano495
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • peršun - 1 velika vezica
  • paradajz - 4 komada, srednje veličine
  • crveni luk - pola glavice
  • mladi luk - 1 vezica
  • menta - 1 vezica, sveža i mala, ako je velika - pola vezice
  • bulgur - 70 g
  • ras el hanut - četvrtina kašičice
  • krupna so - pola kašičice
  • biber - pola kašičice, sveže mleven
  • limun - sok od 1 komada
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Vezica peršuna se opere i osuši. Usitni se i stavi u posudu. Paradjz se iseče na kocke i doda u peršun. Usitni se na kocke i crveni luk, dodaje se. Menta se opere i osuši, iseče se na sitno i takođe se dodaje ostalim sastojcima, takođe i mladi luk. Meša se i ostavlja sa strane.

Vrelom vodom se preliva bulgur toliko da ga prekrije i ostavlja se da nabubri oko 15-20 minuta. Treba da bude kao pesak. Promeša se viljuškom, da dobro upije tečnost. U osnovnu smesu se dodaje i začin Ras-El-Hanut, sok od limuna i maslinovo ulje. Odozgo se sipa i bulgur. Meša se i odmah se servira sa strukom mente da bi bilo raskošnije.

Izvor: MasterChef J. Mielle

Beleška: Prvi put spremam Tabule. Jednostavan recept, ali nisam očekivala koliko je sveža i pikantna salata. Raskošna! To je originalna salata Tabule, koju je pri poslednjem putovanju na Bliski Istok, i to tačnije u Livan u Bejrutu MasterChef J. Mielle pokazao kako ga tačno spremaju bejrutski master šefovi. Okačio je klip za nas koji smo pretplaćeni na njega, i ja sam odatle naučila kako se pravi.

Za začin Ras El Hanut sam govorila u mojom receptima da može da se nađe u specijalizovanim prodavnicama sa začinima. On je neponovljive arome i ukusa. Razume se, ako takvog nema, može da se ne koristi. Menta je obavezna.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar