Način pripreme
Rerna - 180 stepeni; kalup za torte sa visokim ivicama, oko 7 cm više nego običan, obložen papirom za pečenje.
Kvasac se rastvori u toploj vodi. Ostavljamo da se aktivira 10 minuta. U udubljenju od brašna se razbiju cela jaja i dva žumanca, sipa se kvasac. Dodaje se toplo mleko, šećer, maslac na kockice.
Cela smesa se meša drvenom kašikom dok se ne dobije meko testo. Sipa se u namazanu posudu, pokriva se i ostavlja da nadođe oko 2 sata ili dok se ne udvostruči.
U kaserolu se sipa šećer i na umerenoj vatri se karamelizuje, dok se ne dobije svetliji karamel. Sipa se na papir za pečenje i ostavlja da se potpuno ohladi.
Nadošlo testo se posipa sa 1 kašičicom ekstrakta od vanile i mesi se u samoj posudi. Podiže se rukama i okreće. Testo je lepljivo.
Karamel se izlomi na komade drvenim čekićem.
Radna povšina se posipa brašnom i sipa se testo. I testo se pospe brašnom. U početku se rukama oblikuje pravougaonik, a nakon toga se oklagijom oblikuje. Ne treba da se razvuče tanko, oko 60/40 cm. Posipa se izmrvljenim komadima karamela po celom testu.
Uvija se u rolat, uz pomoć široke spatule i njom se savijaju sa obe strane krajevi jedan preko drugog, da se dobije kocka. Okreće se sa glatke strane. To je lopta testa koja se stavlja u visoki kalup. Ostavljamo da nadođe i da popuni kalup za pečenje, oko 30-40 minuta.
Peče se na 180 stepeni oko 35-40 minuta. Kad se panetone ohladi seče se na velike ivice, reckastim nožem. Po želji se dodaje karamel sos.
Napomena: Raskošan ukus italijanskog panetonea sa karamelom. Dodatno sam pripremila i karamel preliv.
Visok kalup se može pripremiti od papira, u osnovu se stavlja krug prečina kalupa i stavljaju se visoke ivice, oko 7 cm i spajalicom se učvrste.
Na ovaj način će se dobiti visina panetonea. Može se peći i u visokoj metalnoj kutiji i od keksa. Visina je veoma karakteristična za ovu vrstu slatkiša.