Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Razvučene mekike

Razvučene mekike

MarianaMariana
Šef kuhinje
267822k
Razvučene mekike
Fotografije: Albena Atanasova
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
3
"Ne žurite da budite ostale! Tako će biti više razvučenih mekika za vas!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 2.5 šolje
  • kvasac - 1/4 kockice
  • šećer - 1/2 kašičice
  • voda - 1 šolja
  • ulje - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
  • ulje - za prženje i mazanje ruku i posude
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno. Kvasac dobro razmutimo u vodi. Vodu pre toga malo ugrejemo. U vodu stavljamo kvasac i šećer. Pravimo udubljenje u brašnu i sstavljamo vodu sa kvascem. U udubljenje stavljamo i prstohvat soli i kašičicu ulja.

Zamesimo testo na brašnom posutoj radnoj površini. Kad zamesimo testo stavljamo ga u namazanu posudu na toplom da dobro nadođe oko 2 sata. Testo nadođe i obim mu bude veliki. U malu posudu stavljamo ulje.

Sipamo ulje u tiganj na vatru. Kad se ulje ugreje kidamo od testa masnim rukama i razvlačimo parče i pravimo krug. Palac treba da ide ka spoljašnjoj strani. Pržimo u ulju.

Kad se isprže stavljamo ih na tanjir i dok su još tople posipamo šećeom u prahu. Neka vam je slatko! Jedemo sa jogurtom ili domaćim kompotom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: