Način pripreme
Aktivirajte kvasac u 100 ml toplog mleka, šećera i 2 supene kašike brašna. Odvojite dva žumanca, dodajte 1 kašičicu svežeg mleka i nekoliko kapljica ulja, sklonite sa strane dok pogača nadođe, nakon toga ćete je namazati.
Prosejte brašno i so, napravite udubljenje i sipajte mlečnu smesu i kvasac. Zamesite lepo, glatko testo, ostavite ga da nadođe, nakon toga podelite na 2 jednaka dela. Od njih razvucite 2 kore, svaku premažite maslacem i uvijte u 2 posebna rolata.
Razvucite dve elipsaste kore, na svakoj napravite proreze po sredini i upletite. Jednu upletenu koru stavite preko jednog rolata. Sa drugom korom na isti način, ova dva rolata su osnova pogače.
Razvucite još tri male oble kore, namažite maslacem, bez poslednje, i isecite na 8 trouglova, svaki isecite po sredini i provucite odozgo na gore, listiće stavite u sredinu pogače.
Od preostalog testa razvijte oklagijom veliku koru, namažite je maslacem i uvijte u rolat, isecite na male rolate i poređajte po ivici pleha.
U centar pogače prosto stavite jedan rolat, ostavite pogaču da nadođe, nakon toga je premažite lepo umućenim žumancem, pospite susamom i pecite u ugrejanoj rerni na 160 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.