Bakina pogača

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Bakina pogača
Fotografije: Kulinarna mreja
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Toplo sećanje iz detinjstva - najukusnija pogača koju ste probali"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1 kg ili koliko je porebno za meko testo
  • kvasac - 1/2 kockice
  • šećer - 1 supena kašika
  • kiselo mleko - 2 - 3 supene kašike
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 5 - 70 ml
  • svinjska mast - za premazivanje
  • za nadev
  • jaja - 5 komada
  • sir - 400 g, domaći
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u 150-200 ml mlake vode, u koju ste dodali šećer. Sipajte brašno u odgovarajuću posudu, napravite udubljenje i u njega sipajte kvasac. Dodajte kiselo mleko, jaje i ulje i zamesite meko testo. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da nadođe dok se ne udvostruči - oko 1 sat.

U međuvremenu pripremite smesu za nadev - umutite 4 jaja i pomešajte ih sa mrvljenim sirom. Ostavite poslednje jaje za premazivanje pogače.

Testo se deli na četiri jednaka dela, svaki od njih se razvuče u pravougaonik, koji se obllno premaže svinjskom mašću. Rasporedi se po 1/4 od smese i uvija se u rolat, lagano se izvlači da ne bude mnogo debeo. Rolat se seče na komade i ređa u prethodno namazan pleh.

Pogača se premaže žumancem i ostavlja na toplom da nadođe oko 30 minuta. Peče se u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo. Kad se izvadi poprska se vodom i uvija u krpu da omekša korica. Neka vam je ukusno :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
51
40
31
20
10
Oceni: