Način pripreme
Rastvorite kvasac u toplom mleku. Dodajte šećer i 1 supenu kašiku brašna. Ostavite na toplom da se aktivira.
Dodajte dva umućena jajeta, u kvasac, so, ulje i kiselo mleko. Promešajte i dodajte oko 300 g brašna.
Mešajte kašikom dok se svi sastojci ne pomešaju. Preostalo prosejano brašno sipajte na radnu površinu, a preko njega savite mekanu smesu. Zamesite meko testo.
Ako je potrebno dodajte još malo brašna. Pokrijte folijom i ostavite testo na toplom da se udvostruči.
Podelite testo na 4 lopte + još jednu manju. Razvucite tri lopte na tanke listove, Namažite ih uljem i stavite jednu preko druge. Isecite krug na 12 trouglova.
Rasecite svaki troufao u sredini po dužini, ne do kraja. Provucite vrh trougla kroz prorez po dva puta, ispadne uvijeno, nakon toga uvijte kao za kiflice.
Poređajte komade u namazan pleh za pečenje. U sredinu stavite malu oblikovanu lopticu.
Od četvrte lopte oblikujte debeo fitij. Uvijte fitilj oko lopte i tako ćete oblikovati pogaču. Namažite fitilj i lopticu u sredini umućenim belancem, a po krajevima žumancem.
Pospite fitilj kukuruznim grizom i napravite proreze makazama, lopticu u sredini pospite semenom maka/može i lanenim semenom/.
Pogaču pecite na 200 stepeni dok ne bude gotova.