Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Integralna pogača sa kačkavaljem

Integralna pogača sa kačkavaljem

Integralna pogača sa kačkavaljem
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Pogača sa mnogo semenki i kačkavalja, od koje svako želi da odlomi jedno veliko parče"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 20 g
  • mlaka voda - 300 ml
  • ulje - 3 supene kašike
  • šećer - 1 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • integralno brašno - 1 šolje
  • belo brašno - 2 - 3 šolje
  • kačkavalj - 50 g
  • jaja - 1 komad
  • semenke - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Aktiviramo kvasac u 100 ml mlake vode i ostavljamo da se aktivira. U plehu pomešamo dve vrste brašna i sipamo kvasac, ulje, preostalu vodu, so i zamesimo srednje meko testo. Ostavljamo 1 sat da nadođe, pokriveno folijom.

Odvoje se dve male lopte, jedna srednja i jedna velika. Prva mala se oblikuje u loptu, druga se razvuče i iseče na male trakice, koje se sapleću kao mreža preko lopte i stavljaju u sredinu namazanog i brašnom posutog pleha.

Preostali deo se koristi za nadev, lističa i zvezdica. Srednja se razvuče u elipsu, seče se na trakice po 1 cm i plete kao mreža. Krajevi se podviju odozgo, tako da je mreža gore i kao venac se stavlja pored lopte u sredini.

Velika lopta testa se razvije u pravougaonik, namaže se uljem i posipa rendanim kačkavaljem. Uvija se u rolat, seče se na panjiće i poređa sa prorezom na gore. Odrezano parče sa kraja se ostavlja za ružicu.

Razvijemo oklagojom preostalo testo, isečemo listove, zvezdice i male rolate za nadev. Namežemo pogaču umućenim žumancem sa malo ulja, posipamo semenkama.

Pečemo u ugrejanoj rerni na 170 stepeni 35-40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: