Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Pikantan ćureći file na podlozi od korena spanaća

Pikantan ćureći file na podlozi od korena spanaća

ažurirano:
Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5451603k
Pikantan ćureći file na podlozi od korena spanaća3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Što su filetići legli na ovu podlogu, kako da čovek ne jede sa apetitom?"

Potrebni sastojci

  • ćureće grudi - 2 komada
  • za pohovanje
  • brašno - 1 šolja, sa kvascem
  • prezle - 1 šolja
  • parmezan - 2 supene kašike, izrendan
  • so - 1 kašičica
  • jaaj - 2 komada (veličina L)
  • biber - sveže samleven
  • susam - 50 g, seme
  • čili - 2 kašičice, suv
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • za salatu
  • spanać - očišćeni koreni
  • bademi - 20 g
  • beli luk - 1 čen
  • maslinovo ulje - 1/2 šolje
  • sok od limuna - sok od 1 limuna
  • so
  • biber - po ukusu
  • peršun - 1/2 veze
  • za ukras
  • masline - zelena maslina bez koštice
  • limun - kriške
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo obrađujemo file tako što odvojimo kožu i sve žilice i masnoću.

Pripremamo tri duboka tanjira. U jedan sipamo brašno sa kvascem. U drguom umutimo jedno po jedno jaje i posolomo prstohvatom soli. U treći tanjir sipam prezle, pomešane sa tendanim parmezanom i semenom susama.

Začinimo solju i biberom, čilijem, stavimo malo maslinovog ulja. Promešamo dok se ne dobije homogena smesa.

Priipremamo plitak pleh, obložen papirom za pečenje, namazan uljem.

Uvaljamo svako parče mesa prvo u brašno, nakon toga u jaje i na kraju u smesu sa prezlama.

Poreamo filee u pleh i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni 18-20 minuta. Vadimo i ostavljamo da se ohladi.

Za salatu očistimo korene spanaća. Dobro ih operemo i blanširamo 5 minuta u vreloj, posoljenoj vodi. Poželjno je da ih ne prekuvamo, da bi bili hskavi. Prelijemo ih hladnom vodom, da bismo prekinuli proces kuvanja i ocedimo ih u đevđiru.

Izgnječimo čen belog luka u avanu sa malo soli. Dodajemo lagano maslinovo ulje i mešamo energično. Začinimo sokom od limuna.

Prelivamo spanać smesom. Ukrasimo ih peršunom i zapečenim bademima.

Serviramo filee na podlozi od salate od spanaća. Ukrasimo kriškom limuna i zelenom maslinom.

Savet: Uvek kupujte sirove orašaste plodove i zapecite ih u domaćim uslovima. Nezavisno da li ćete ih konzumirati sirove ili zapečene prethodno ih potopite u vodu uveče.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: