Način pripreme
U posudu se stavljau 2-3 supene kašike brašna, izmrvljeni kvasac i topla voda. Sačekamo da se kvasac aktivira, oko 20 minuta. Nakon toga se dodaje prosejano brašno i sa preostalim sastojcima zamesimo testo.
Od ulja se stavljaju 3 supene kašike u testo, pred kraj mešenja se testo razvuče napred i tamo se sipa još 2 supene kašike.
Dobro se umesi dok se ulje ne upije. To se radi dva puta. Testo ostavljamo da nadođe lepo, oko jedan sat. Nakon toga se od njega kidaju dva jednaka dela - oko 120 g svaki.
Jedan deo se razvuče na pola cm kao elipsa, poliva se uljem i uvija se u rolat. Ponovo se razvuče elipsa iste dužine, koja se po sredini seče na jednake delove, malo veće od jednog santimetra. Uzima se gornji deo i provuče ka sledećem. Ovako oblikovana pletenica se stavlja preko rolata i oblikuje.
Stavlja se u jedan kraj pleha /32cm/, obložen papirom za pečenje. Na isti način se pravi još jedan pleteni rolat, koji se stavlja suprotno prvom rolatu. Nakon toga se od testa otkine deo koji se razvije oklagijom u pravougaonik.
U donjem delu se iseku trakice, koje treba da budu dužine oko 20 cm. Kora se premaže uljem, trakice ne. Trakice se uzimaju i po tri se ispletu. Tako oblikovana kora se uvija u rolat, pazimo da pletenice ostanu odozgo.
Rolat se stavlja ispod prethodnih rolata u sredinu. Od testa se otkine lopta za sredinu i jedan mali deo koji se razvuče i valjkom za testo se iseku figure. One se stavljaju na loptu, oblikuje se i stavlja u sredinu.
Od preostalog testa, podeljenog na 4 dela, se razvuku kore. One se premažu uljem, ređaju se jedna preko druge, razvuku se rukama. Kore se seku na osam delova i na svakom se pravi prorez po sredini. Svaki se provlači odozgo na gore i oblikuje se list.
Sa dve prazne strane se ređaju po tri lista. Oblikovana pogača se ostavlja na 20 minuta da nadođe, nakon toga se premaže žumancem svuda. Pogača se stavlja u hladnu rernu koja se uključuje na 180 stepeni i peče dok ne bude gotovo - oko 40-45 minuta.