Način pripreme
Za ovu jesenju supu od krompira, bogatu ukusima je potrebno da operemo svo povrće.
Prvo pripremamo bujon od povrća. U hladnu vodu stavljamo krupno isečeno povrće - praziluk, paškanat, paprike, peršun, začine. Kad voda provri, smanjujemo temperaturu i ostavljamo da se krčka 20 minuta.
Skidamo sa vatre, procedimo bujon i propremamo povrće za supu. Sitno isečemo beli deo praziluka, šargarepu i paprike. Paradajz krupnije izrendamo, a krompir sečemo na sitne kockice.
Ugrevamo šerpu sa biljnom mašću u kojoj dinstamo praziluk, šargarepu i paprike oko 10 minuta.
U njih dodajemo topao bujon od povrća i krompir. Začinimo solju, alevom paprikom i mlevenim biberom.
Ostavljamo da se kuva na tihoj vatri i nakon 15 minuta dodajemo paradajz i fidu. Pre nego što skinemo supu sa vatre zapržimo je umućenim žumancem i kiselim mlekom.
Na kraju posipamo sitno iseckanim svežim peršunom. Pre serviranja dodajemo kockcicu maslaca za raskoš.
Savet: Povrće iz proceđenog bujona stavite u blender. Dodajte 1 kuvani krompir, kockicu maslaca, 1 šolju svežeg mleka i začinite solju i biberom. Bićete očarani od mirisa ukusnog pirea od povrća.