Način pripreme
1. Odsecite poklopčić na bundevi, trudeći se da razrez bude pravilan. Kašikom izgrebite semenke i žilice iz njene unutrašnjosti, ostvljajući je čistom i glatkom. Utrljajte iznutra so i maslinovo ulje i ostavite sa strane.
2. Pozabavite se nadevom, režući šargarepe, paradajz i paprike na kocke. Beli luk narendajte, a pečurke ako su velike filetirajte na ne mnogo tanke parčiće, ako su male ostavite cele. Pomoću mašine za mlevenje mesa sameljite teletinu i slaninu (možete da koristite i gotovo mleveno meso).
3. Zagrejte ulje na srednjoj vatri i zapržite šargarepu na kratko, dodajte paprike, paradajz i pečurke i kuvajte 3-4 minuta, nakon toga stavite koncentrat od paradajza i beli luk.
4. Kuvajte kratko i dodajte mleveno meso, mešajući da se pretvori u mrvice. Nalijte vino i začinite solju i biberom. Po želji možete da dodate i druge začine po vašem ukusu. Čim vino ispari i oštra aroma alkohola nestane, sklonite sa vatre.
5. Pomoću kašike napunite tikvu nadevom, koju smo namerno ostavili polu gotovu, jer joj predstoji još dosta duga termička obrada i dinstanje unutar stomaka.
6. Poklopite poklopčićem i uvijte potpuno u aluminijumsku foliju. Stavite u posudu za pečenje sipajte malo vode na dno.
7. Pecite na 180 stepeni dva sata, nakon čeg skinete foliju ili jednostavno odvijte odozgo i zapecite dok se ne dobije prijatna preplanulost, možete malo da pojačate rernu da bi to bilo brže.
Količine i vreme za kuvanje su za relativno malu tikvu od 1, 3 kg, zato ako koristite veću treba da povećate i sastojke za nadev i vreme u rerni.
Pri pečenju će se stvoriti i sosić, tako da preporučujem veću tikvu, tako će vam biti lakše i pri sečenju i serviranju.
Veoma efektno i božanstveno jelo, pogodno kako za Helouvin, tako i za svaki porodičan praznik.
Prijatno!