Način pripreme
Svinjsko meso, koje treba da je masnije, ako nije dodaje se i malo slanine, melje se kroz mašinu za meso na krupnije.
Čenovi belog luka se oljušte i izgnječe. Mleveno meso se zamesi sa belim lukom, začinima po ukusu - sveže mlevenim biberom i kuminom, mrvljenim čubrom, ljutom alevom paprikom i solju. Posuda sa mlevenim mesom se prekrije folijom za čuvanje svežine i ostavlja se u frižider bar na 30 minuta da se upiju ukusi.
Za to vreme maramica se natopi u malo vode sa sokom od limuna.
Natopljena maramica se iseče na kvadrate jednake veličine. Veličina im je prema veličini ćuftica koje ćete napraviti. Ja volim spljeskanije i pravougaonog oblika, da izgledaju drugačije. Vi po želji možete da ih napravite okrugle ili u obliku ćevapčića.
U svaku maramicu se stavlja šaka mlavenog mesa, spljeska se i maramica se savija kao koverat. Mesto gde se sakuplja maramica ostavlja se odozdo.
Ćuftice mogu da se peku na roštilju, na grilu, na roštilju na ugalj. Ali prethodno blago namažite rešetku malim parčetom slanine.
Uvek se prvo stavljaju na stranu gde je sakupljena maramica. Roštilj treba da je veoma dobro zagrejan, ispeku se sa obe strane dok ne budu gotove.
Serviraju se obavezno sa ljutim domaće napravljenim paradajz pireom, a piće izaberite sami - vino, pivo ili ljutu rakijicu.
Prijatno i nazdravlje!