Način pripreme
U 200 g kiselog mleka dodajemo 200 ml mlake vode, dodajemo 1 kašičicu soli, šećer i kvasac. Sve dobro promešamo dok se kvasac ne rastvori.
Posebno u pleh sipamo oko 800 g brašna, pravimo udubljenje u sredini i stavljamo 1 kašičicu soli, šećera, 3 supene kašike ulja, 3 jajeta i 1 belance (četvrto žumance odvajamo za premazivanje pogače).
Dodajemo i smesu sa kvascem i mešamo. Postepeno dodajemo još brašna i mesimo dok ne dobijemo meko testo. Stavimo ga u posudu, namažemo uljem, pokrivamo i ostavljamo da nadođe (ja sam stavila u ugrejanu rernu na 30 miinuta u vatrostalnu činiju).
Kad testo nadođe vadimo ga iz posude i ponovo lepo mesimo. Delimo na dva dela. Svaki deo razvučemo u koru, namažemo rastopljenim maslacem, uvijamo u rolat i sečemo na trouglove.
Kad isečemo i obe kore, počinjemo da ređamo u namazan pleh. Četiri kraja stavljamo u sredini pleha i oko njih se ređaju trouglovi u obliku cveta.
Odozgo namažemo odvojenim žumancem. Stavljamo na 10-15 minuta u malo ugrejanu rernu da ponovo nadođe.
Svako može da imrovizuje sa oblikovanjem pogače, onako kao želi. Peče se na 180-190 stepeni oko 30 minuta.