Način pripreme
1. Izmrvite lovorov list i izgnječite blago zrnca bibera. Natrljajte batake njima i sa solju i majčinom dušicom. Ostavite u frižideru tokom jedne noći.
2. Stavite batake već napojene aromom od začina u duboku posudu, pogodnu za rernu i prelijte ih mašću, prethodno istopljenom na laganoj vatri. Ona treba da ih prekriva. Pecite oko sat na 180 stepeni, nakon čega smanjite na 140 na još dva i po sata.
3. Videćete da meso počinje blago da se odvaja od kosti, a kožica se skoro rastopila. Na ovaj način batak postaje neverovatno krhak i ukusan, ali i pogodan za konzerviranje do 4-5 meseci u teglama ili frižideru.
U ovom slučaju spremamo samo dve porcije, koje su za direktntu konzumaciju, ali ako napravite veće količine, povećavajući namirnice, uslov za čuvanje je sledeći:
Procedite pačiju mast od pečenja, da bi se odstranili začini i mogući parčići mesa. U staklenu posudu stavite nekoliko kutlača i ohladite dok se ne stegne, to je važno da meso ne bi dodirivalo posudu, već da bude potpuno obavijeno masnoćom.
Stavite batake kožom nadole i prekrijte preostalom mašću. Zatvorite dobro i stavite u frižider. Tako meso izdrži 4-5 meseci i može da se izvadi i kuva u svakom momentu kada poželite, eksperimentišući s različitim sosovima.
Mi ćemo napraviti ove batake sa sosom od pomorandže jer je to najpopularnija i najpogodnija kombinacija za pačeće meso, bar za mene.
4. Za naš sos iscedite tri pomorandže i oštrim nožem isecite narandžasti deo kože jedne od njih (na tanke ivice, parčiće ili kako vam je zgodno).
5. Iseckajte glavicu luka na veoma sitno i zapržite s prstohvatom soli u zagrejanoj masnoći na srednjoj do slaboj vatri oko 8-10 minuta - dok ne omekša i počne da dobija blagu preplanulost.
6. Sipajte smeđi šećer i mešajte kratko, nakon toga stavite i brašno. Kuvajte oko 2 minuta uz neprestano mešanje i nalijte veći deo soka od pomorandže. Sos će se zgusnuti skoro odmah, zato dodajte i oko 100 ml vode, da se razredi. Regulišite gustinu prema vašem ukusu. Stavite još malo soli za kontrast i ruzmarin za aromu.
7. Pačeće batake konfi stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni sa malo masti i prelijte ostatkom soka od pomorandže. Preko njih poređajte isečene korice pomorandže. Zapecite oko 10-15 minuta dok se ne dobije karamel preplanulost.
8. Servirajte sa sosom.
Prijatno!