Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Teleći file sa Basmati pirinčem

Teleći file sa Basmati pirinčem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Teleći file sa Basmati pirinčem
Fotografije: marcheva14
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
2
"Aromatičan recept sa bliskog istoka, koji ostavlja utisak svojim bogatim i zasićenim ukusom Probajte i nećete zažaliti!"

Potrebni sastojci

  • teleći file - oko 450 g
  • brašno - oko 70 g
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašika
  • kukuruzno brašno - oko 55 g
  • maslac - 1 kašika + malo maslinovog ulja za kuvanje. 1 - 2 kašike
  • so
  • biber
  • crveni luk - pola glavice, ustinjen
  • šargarepa - 1 komad, velika, na tanje parčiće
  • basmati pirinač - 80 g
  • bujon od povrća - 250 ml + 1 - 2 kašike
  • ras el hanut - četvrtina kašičice, začin
  • maslinovo ulje - za kuvanje
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Teleći file se iseče na tanke i fine šniclice, ako nije prethodno isečen. Mnogo dobro se osuši kuhinjskim ubrusom. Posoli se solju i biberom. Parčići mesa se potapaju u brašno, uvaljaju se dobro, nakon toga u jaje, pre toga umućeno s mlekom i na kraju u kukuruzno brašno. Isprže se u zagrejanoj masnoći i ostavljaju na ubrusu da se osuše od masnoće.

U čist tiganj se stavi usitnjen luk, izdinsta se, dok ne postane prozračan oko 1-2 minuta i dodaju se očišćene šargarepe, isečene na tanke parčiće. Uvaljaju se dobro u masnoću i kuvaju se oko 1 minuta.

Dodaje se pirinač, začin Ras el hanut, meša se u masnoći da se prekrije sa svih strana oko 1 minut i naliva se bujon. Soli se.

Ostavlja se na umerenoj ringli da krčka 20 minuta. Proverava se da li je gotovo i ako je neophodno može da se doda još 1-2 kašike tečnosti.

Sklanja se sa ringle.

Servira se sa pokovanim filetima kao garnirung.

Beleška: To je jelo s bliskog istoka sa tipičnim egzotičnim začinom za Basmati, Ras el hanut (Ras-el-Hanout). To je mešavina mlevenog korijandera, pimenta, oraščića, đumbira, bibera, paprike, kumina. kurkume. Mnogo se upotrebljava u arapskoj kuhinji. Daje jedinstvenu aromu. Može se naći u specijalizovanim prodavnicama sa začinima.

Predlažem ovaj recept ne toliko zbog mesa, to nije interesantno, već je ovde interesantan Basmati pirinač. On treba da ostane nakon spremanja u zrnu, ili kako kažu u arapskim zemljama, da možeš da ga prebrojiš u tanjiru. Šargarepa treba da ostane hrskava.

Basmati pirinač može da se zameni pirinčem dugog zrna.

Začin Ras el hanut može da se spremi kod kuće, mešajući po prstohvat od nabrojanih začina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: