Način pripreme
Rastvorite kvasac u malo hladnog mleka (oko 100 ml).
Prosejte brašno i napravite u sredini brazdu. U nju stavite so, šećer, jaja, ulje i rastvoreni kvasac s mleko.
Zamesite testo, nalivajući po malo od preostalog mleka. Mesite dok ne dobijete lepo i mekano testo nakon čega ga ostavljate oko jedan sat da naraste.
Namažite obilno maslacem dno i strane posude za pečenje, u kojoj ćete peći pogačice.
Kada testo naraste, namažite ruke istopljenim maslacem i kidajte ga i oblikujte lopte jednake veličine.
Poređajte ih u posudu za pečenje i ostavite oko 40 minuta da narastu još jednom.
Nakon toga isecite sir na male parčiće - toliko koliko ima loptica.
Kada narastu u svakoj loptii napravite rupicu prstom i stavite parčence sira.
Napravite preliv tako što umutite žumance, dodate mu istopljeni maslac i mlako sveže mleko.
Umutite dobro smesu i njom prelijte u tankom mlazu svaku lopticu.
Stavite pogačice u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite dok ne dobiju lepu preplanulost, nakon toga ih pokrijte aluminijumskom folijom.
Pecite ukupno oko 50 minuta i proverite čačkalicom da li je gotovo.
Izvadite ih i pokrijte krpom da odstoje.
Garantujemo vam da nećete odoleti dugo, jer je aromatična para koja izlazi iz njih neodoljiva!
Pogačice sa maslacem i sirom u tepsiji su čudesne!