Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Patišpanj sa čokoladom i bostonskim kremom

Patišpanj sa čokoladom i bostonskim kremom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Patišpanj sa čokoladom i bostonskim kremom
Fotografije: marcheva14
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Odavno tražimo recept za ovaj odličan kolač i sada nemamo strpljenja da ga podelimo sa svima"

Potrebni sastojci

  • patišpanje
  • brašno - 190 g, belo
  • so - 1/4 kašičice
  • prašak za pecivo - 1 1/2 kašičice
  • maslac - 113 g na sobnoj temperaturi
  • šećer - 150 g
  • jaja - 2 komada L
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • sveže mleko - 120 ml
  • krem za nadev
  • sveže mleko - 360 ml
  • so - 1/4 kašičice
  • žumanca - 2 komada, L
  • šećer - 50 g
  • kukuruzni skrob - 24 g (3 supene kašike)
  • brašno - 1 supena kašika
  • ekstrat vanile - 1 kašičice
  • maslac - 1 supena kašika
  • čokoladni ganaš
  • čokolada - 100 g, visok procenat
  • pavlaka - 70 g, visok procenat
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni. Kalup za tortu prečnika 20-22 cm, obložen papirom za pečenje.

1. Počnite sa pripremom krema. U posudi pomešajte žumanca sa šećerom i mikserom mutite dok ne pobele.

Skrob pomešajte sa brašnom, polovinom šećera i sa 60 ml hladnog svežeg mleka. Preostalo mleko ugrejte sa preostalim šećerom. Od njega 1/3 sipajte u žumanca uz neprestano mešanje, vratite ponovo u šerpu i ostavite na umerenoj vatri, dok se ne zgusne uz neprestano mešanje oko 3-4 minuta.

Skinite sa vatre, dodajte kašiku vanile i nakon 10 minuta maslac, isečen na kockice. Mešajte dok se potpuno ne rastopi. Plitak tanjir ohladite hladnom vodom, odecite i sipajte krem, pokrijte folijom i ostavite da se potuno ohladi.

2. Priprema patišpanja. U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U posudi miksera ili ručnim mikserom umutite maslac i šećer dok se ne dobije krem. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog mutite na srednjoj brzini dok ne upije smesu, dodajte i vanile.

Dodajte brašno iz tri puta, a sveže mleko iz dva puta, završite brašno. Smesu mutite dok se sastojci ne pomešajte. Sipajte u kalup za tortu, poravnajte.

Pecite se na 180 stepeni oko 30-40 minuta, Ostavite da se ohladi oko 10 minuta u kalupu i izvadite na rešetku.

Kad se kora potpuno ohladi isecite se po sredini na dva dela. Hladan krem mutite mikserom dok ne postane mekan i nanesite na prvu koru spatulom, poklopite drugom i lagano pritisnite.

3. Čokoladni ganaš. Ugrejte pavlaku dok ne provri. Skinite sa vatre i prelijte komaciće čokolade, sačekajte oko 10 sekundi i nakon toga mešajte dok se potpuno ne istopi. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a nakon toga sipajte u centar torte i spatulom rasporedite. Ostavite da se razlije po ivicama.

Napomena: Da bi mogla torta da se pravilno iseče po sredini prvo iz

merite linije visine kore, ona je oko 3-4 cm, zavisi od veličine kalupa. Podelite na dva dela, kod mene je oko 2 cm svaka kora i sa strane zabodite čačkalice za zube oko cele torte, na 6-8 cm.

Nakon toga uzimite deblji konac i stavite na čačkalice za zube, vucite konac i secite kore. Čačkalice ne dozvoljavaju da se konac pomeri. Tako se seče sasvim ravno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: