Carska dimljena skuša

11/12/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4219
"Savršeno meze je ono koje ste napravili sami "
Priprema10 min.
Kuvanje12 min.
Ukupno22 min.
Porcije5
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano558
  • Pregledi tokom meseca34
  • Pregledi tokom desmice15
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • skuša - 5 komada, sveža ili ohlađena
  • krupna so
  • sirće
* merne jedinice

Način pripreme

Očiste se škrge i iznutrice skuše, a glavu sačuvajte. Očišćenou ribu operemo slanom vodom u proporciji 3 kašike soli na litar i po vode, dok se ne izdvoji njena krv. Stavljamo je u cediljku glavom na dole, da se ocedi oko 6 sati.

Zatim na red dolazi soljenje, poređamo ribu u duboku posudu (ja koristim duboku vatrostalnu) stomakom na gore i posipamo je krupnom solju. Držimo posudu u frižideru, a trećeg dana prolivamo krvavu vodu i zamenjujemo je novom, čija količina treba da bude ista (180 g krupne soli na 1 litar vode).

Proces soljenja i zrenja ribe u hladnoj prostoriji se nastavlja 10 dana, a u neohlađenoj 6-7 dana.

U tu svrhu izvadimo ribu i natopimo je 12 sati u hladnoj vodi i sirćetu. Osušenu je zavežemo za rep koncem i okačimo je na hladno mesto.

Uvijamo glavu u gazu koju smo zavezali vezicom ili lastišem, da se ne raspadne prilikom sušenja. Vreme napolju treba obavezno da bude hladno.
Serviramo garniranu s limunom, crnim lukom ili prazilukom, bez kosti i salatama sa začinima - prema našem ukusu.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti