Božićne potkovice sa makom i čokoladom

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj70363
23/12/2017
"Umesto tradicionalnih kolačića ove godine probajte naše Božićne potkovice sa makom i čokoladom, recept koji donosimo specijalno iz Grčke "
Priprema25 min.
Kuvanje11 min.
Ukupno36 min.
Porcije5
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano586
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g
  • maslac - 180 g, hladan, u kockama
  • seme maka - 80 g
  • šećer u prahu - 80 g
  • jaje - 1 komad, veliko
  • so - prstohvat
  • rum - 1 kašika, taman
  • crna čokolada - 80 - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170 stepeni:

Pljosnata posuda za pečenje sa papirom za pečenje;

Sve se radi mikserom.

Seme maka se samelje u mlinu za kafu.

Brašno i šećer se proseju u posudu miksera. Promešaju se na slaboj brzini. Pravi se udubljenje u smesi i dodaju se hladan maslac, prstohvat soli, jaje i rum.

Izmesi se na umerenoj brzini, dok se ne izmešaju sastojci.

Dodaje se i samleveno seme maka i promeša se, dok se ne pomešaju sastojci. Testo se izvadi iz posude i prebacuje na foliju, oblikuje se u disk, uvija se i ostavlja na hladnom oko 1-2 sata. Može da se radi i tokom sledećih dana.

Ohlađeno testo se deli na dva dela. Jedan se vraća nazad u frižider, a od drugog se oblikuju loptice, oko 20 g svaka. Koristi se vaga.

Uvrnu se u fitilj dužine 11 cm i uvijaju u oblik potkovice. Kolačići se poređaju na rastojanju u posudu za pečenje. Sa drugim ohlađenim testom se radi na isti način.

Peče se na 170/180 stepeni 11 maksimum 12 minuta.

Nakon što se potpuno ohlade potapaju se donjim delom u istopljenu čokoladu. Ohlade se potpuno.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar