Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Efikasna pogača sa maslacem

Efikasna pogača sa maslacem

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Efikasna pogača sa maslacem
Fotografije: Sia Ribagina
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
8
"Igrajte se malo sa testom i imaćete, evo ovu lepotu na stolu..."

Potrebni sastojci

  • brašno - 1.300 kg
  • jaja - 2 komada
  • med - 1 supena kašika
  • sveže mleko - 350 ml
  • kvasac - 42 g
  • sok od pomorandže - 2 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 125 g
  • laneno seme - 50 g
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte sveže mleko i u njemu rastvorite med i kvasac, ostavite 10 minuta da se udvostruči. Maslac poelite, 100 g rastopite, a ostalo stavite u testo.

Brašno (1 kg) prosejte sa solju, napravite udibljenje u sredini i u njega stavite sok od pomorandže, kiselo mleko, maslac (25 g) i jaja.

Sve promešajte, postepeno dodajte kvasac dok ne dobijtete meko testo koje se ne lepi po rukama.

Pokrijte folijom i ostavite 1 sat na toplom da nadođe.

Nadošlo testo premesite, siapajte preostalo brašno, da se ne lepi. Podelite na 3 jednaka dela, uzmite prvi, razvijte koru, prečnika pleha u kome ćete peći.

Namažite rastopljenim maslacem, pospite lanenim semenom i uvijte u rolat. Rolat secite po dužini na tri dela, dobijate tri trakice koje uvijete i upletete.

Ovako napravljenu pogaču stavite u krug, u kraj namazanog pleha. Uzmite drugi deo testa i uradite na isti način, i stavite sa unutrašnje strane prethodne pletenice.

Preostalo testo podelite na 5 loptica, uzmite jednu i stavite u sredinu pleha, a preostale razvijte u krug prečnika tanjira za desert. Uvijte u rolat i secite po dužinu u sredini, nemojte ići do drugog kraja.

Dva dela koja dobijete uvijte i pričvrstite krajeve, tako uradite sa svim loptama. Ono što ćete dobiti liči na listiće, stavite ih oko srednje lopte.

Oblikovanu pogaču namažite umućenim žumancem i ostavite na još 30 minuta da nadođe, po želji odozgo ukrasite elementima od belog testa, koje se pravi od jednake količine brašno i skroba i malo vode, koliko da se dobije testo.

Pecite na 170 stepeni oko 1 sat, ali sve zavisi od rerne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: