Način pripreme
Ugrejte sveže mleko i u njemu rastvorite med i kvasac, ostavite 10 minuta da se udvostruči. Maslac poelite, 100 g rastopite, a ostalo stavite u testo.
Brašno (1 kg) prosejte sa solju, napravite udibljenje u sredini i u njega stavite sok od pomorandže, kiselo mleko, maslac (25 g) i jaja.
Sve promešajte, postepeno dodajte kvasac dok ne dobijtete meko testo koje se ne lepi po rukama.
Pokrijte folijom i ostavite 1 sat na toplom da nadođe.
Nadošlo testo premesite, siapajte preostalo brašno, da se ne lepi. Podelite na 3 jednaka dela, uzmite prvi, razvijte koru, prečnika pleha u kome ćete peći.
Namažite rastopljenim maslacem, pospite lanenim semenom i uvijte u rolat. Rolat secite po dužini na tri dela, dobijate tri trakice koje uvijete i upletete.
Ovako napravljenu pogaču stavite u krug, u kraj namazanog pleha. Uzmite drugi deo testa i uradite na isti način, i stavite sa unutrašnje strane prethodne pletenice.
Preostalo testo podelite na 5 loptica, uzmite jednu i stavite u sredinu pleha, a preostale razvijte u krug prečnika tanjira za desert. Uvijte u rolat i secite po dužinu u sredini, nemojte ići do drugog kraja.
Dva dela koja dobijete uvijte i pričvrstite krajeve, tako uradite sa svim loptama. Ono što ćete dobiti liči na listiće, stavite ih oko srednje lopte.
Oblikovanu pogaču namažite umućenim žumancem i ostavite na još 30 minuta da nadođe, po želji odozgo ukrasite elementima od belog testa, koje se pravi od jednake količine brašno i skroba i malo vode, koliko da se dobije testo.
Pecite na 170 stepeni oko 1 sat, ali sve zavisi od rerne.