Način pripreme
Prosejte brašno tri puta, to će pomoći da vazduh uđe u njega i da postane mekano. Mleko malo ugrejte i u njemu rastvorite 1 supenu kašiku šećera i 1 supenu kašiku brašna, dodajte kvasac i ostavite da nadođe. Napravite udubljenje u prosejanom brašnu i u njega stavitete vanilu, sok od pomorandže, izrendanu koru, so i 3 supene kašike ulja.
Jaja i jedno žumance umutite sa šećerom, imaje u vidu da ne treba da dobijete penu, to će smetati testu da ih upije, umutite prosto da ne budu cela i dodajte ih u udubljenje.
Zamesite sve, postepeno dodajte mleko sa kvascem. Mesite dok ne dobijete meko i elastično testo, ako je potrebno dodajte još malo mleka ili brašna. Pazite da testo ne bude mnogo tvrdo ili mnogo meko, tako postoji mogućnost da se milibrot razlije nakom oblikovanja.
Počnite da mesite testo, za vreme mešenja razvlačite rukama i dodajte po malo od maslaca i ulje, smenjujte dok ne potrošite sve. Procedura je sledeća:
Mast dodajte u delovima - mesite testo, posle stavljate malo od maslaca, u isto vreme razvlačite rukama, kad se upije, dodajete malo ulja, ponovo mesite i razvlačite i tako dok potpuno ne upije. Gotovo testo ostavite na toplom da nadođe dok se ne udvostruči.
Vreme narastanja zavisi od toplote u prostoriji, milibrot testo voli toplotu, zato se potrusite da temepratura u prostoriji u kojoj mesite bude iznad 30 stepeni. Nadolaženje će vam oduzeti oko 2 sata.
Suvo grožđe potopite u malo vode da omekša. Kad testo nadođe, podelite ga na dva jednaka dela - od ovog testa dobijate dva milibrota srednje veličine. Svaki podelite na još tri, oblikujte lopte, tako da dobijete šest lopti od testa iste veličine, po tri za svaki milibrot.
Oblikujte milibrot tako što od tri lopte napravite fitilje. Rukama razvučete svaki titilj u oblik debele trake od 5 cm. Svaku traku pospite prethodno oceđenim suvim grožđem, ponovo uvijte u fitilj, malo uvijte i napravite pletenicu. Tako uradite i sa ostale tri loptice. Namažite maslacem dva kalupa za kuglof ili dva pleha.
Stavite pletenice od testa u njih, namažite belancem i pospite šećerom. Belance će sačuvati šećer da ne potamni, možete namazati i žumancem, ali će šećer potamneti. Pokrijte krpom i ostavite ponovo da nadođe dok se ne udvostruči.
Pecite na 170 stepeni oko 40-50 minuta u zavisnosti od rerne, svaka rerna peče drugačije, zato je potrebno da pratite.