Način pripreme
Ugrejte mleko i u njega izmrvite kvasac i dodajte malo šećera i supenu kašiku brašna. Promešajte i ostavite na toplom da nadođe. Prosejte 800 g brašna i napravite udubljenje, stavite jaja, so, sirće i rastopljeni maslac.
Sve zamesite i dodajte po malo od kvasca, dok se ne upije i dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite na jedan sat na toplom da nadođe. Gotovo testo podelite na četiri dela.
Prvi deo podelite na dva dela, jedan razvijte oklagijom u pravougaonu koru i napravite na oba kraja po dva proreza, koja liče na trakice.
Drugi deo razvucite na pravougaonu koru i uvijte sa duže strane u rolat. Rolat stavite u sredinu kore sa trakicama i prepletite preko nje trakice. Tako oblikovano testo stavite oko ivica namazanog pleha.
Drugi deo podelite na tri dela, svaki deo razvijte na koru prečnika tanjira i stavite jednu na drugu. Isecite testo na krst, nakon toga i u sredini svaki krst tako da se dobij trouglovi. Na svakom trouglu napravite prorez kao za dugme.
Uzmite vrh trougla, okrenite ga ka vama i provucite kroz prorez. Tako uradite sa svima i stavite u sredinu pleha.
Preostali deo isecite na dva dela, razvijte na kore i malim kalupima ili čašicom isecite krugove. Poređajte po 4 kruga jedan na drugog i neka se malo preklapaju, uvijte u rolat i isecite po sredini.
Tako dobijate dva cveta koja liče na ružu. Ove ružice poređajte proizvoljno u pleh. Od isečeka oblikujte loptice i jednu veću ružu za sredinu pogače.
Pokrijte folijom i ostavite da ponovo nadođe 30 minuta. Namažite umućenim žumancem i pospite kimom i susamom. Stavite u rernu na 170 stepeni 40-50 minuta, dok ne bude gotova.